Rushmore (1998)

Kesätyön ja jalkapallon EM-kisojen takia en ole paljon elokuvia katsellut, mutta esim. True Bloodin uusi kausi on työn alla. Tyhmää touhua, mutta just sopivaa kesäkatsomista.


Akatemian älypää (Rushmore) (1998)
SU Sub Klo: 19.00

Sunnuntaina kannattaa vilkaista lemppariohjaajani Wes Andersonin loistava draamakomedia Rushmore (suomeksi Akatemian älypää). Jason Schwartzman on Max Fischer, joka viihtyy koulussaan liian hyvin. Hän johtaa lähes kaikkia koulun kerhoja mutta samalla laiminlyö opintojaan. Häätö koulusta uhkaa ja ongelmiin liittyy myös ihastus vanhempaan opettajaan, joka ei vastaa Maxin tunteisiin. Palkittu elokuva siivitti Schwartzmanin uran lentoon.


Itselleni elokuva on merkittävä kahdella tavalla. Se muutti käsitystäni Owen Wilsonista, jota tähän asti olin sivitymättömänä pitänyt pelkkänä b-luokan komediatähtenä, mutta Wilson on tehnyt urallaan muutakin! Mies on nimittäin vastuussa tämän ja Andersonin toisen suuren elokuvan The Royal Tenenbaumsin käsikirjoituksista. Ystävykset ovat tunteneet toisensa koulusta asti ja Wilson on ollut mukana kaikissa Andersonin elokuvaprojekteissa. Ei siis mikään turha tyyppi. Tämä elokuva myös vakiinnutti minun ja Bill Murrayn suhteen. Enää se ei ole pelkkä ihastus. Murray on löytänyt paikkansa lempparinäyttelijöiden listaltani. Tyyppi olisi kuulemma tehnyt Rushmoren vaikka ilmaiseksi.


"She's sweet, but she's fucked-up."

Posted in , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.