Genre-esittely: southern gothic


Take a litle walk to the edge of town / Go across the tracks / Where the viaduct looms / like a bird of doom / As it shifts and cracks / Where secrets lie in the border fires / in the humming wires
(Nick Cave & The Bad Seeds)


Southern gothic on genre, johon olen viime aikoina törmännyt monessa paikassa. Ensin huomasin kyseisen lajin olemassaolon tv-sarjojen ja elokuvien parissa, mutta samankaltaista tunnelmaa voi hyvin löytää myös musiikista ja kirjallisuudesta, josta se on alunperin lähtöisinkin. Kyseessä on siis yksi kauhun alagenreistä, joka on suosittu luonnollisesti Yhdysvaltojen eteläosissa. Yksi genren luojista oli kauhun isä Edgar Allan Poe, mutta 20- ja 30-luvuilla William Faulkner toi sen takaisin yleisön tietoisuuteen klassikkoteoksillaan Ääni ja vimma sekä Absalom, Absalom!.


Tarinoissa matkataan yleensä niille hylätyille Etelä-Amerikan alueille, josta nuoret ihmiset ovat häipyneet ajat sitten ja jäljellä olevat asukkaat ovat joko kykenettömiä siirtymään eteenpäin tai muuten vaan loukussa. Jos paikalta löytyy joku nuorempi henkilö, on hän siellä yleensä vasten tahtoaan. Talot ovat ränsistyneitä ja tyhjillään, kaikki loisto on aikojen saatossa rapistunut pois, mutta vanhoihin tapoihin tarraudutaan tiukasti. Hahmot ovat omalaatuisia, sisäänpäinkääntyneitä, joskus läpimätiä ja julmia tai usein jopa henkisesti jälkeenjääneitä. Juonista löytyy yleensä ripaus yliluonnollisuutta, mutta se on huomaamatonta ja kätkeytyy taustalle kokonaisuudessa, joka käsittelee köyhyyttä, yksinäisyyttä, uskontoa, väkivaltaa ja rasismia. Sielultaan täysin puhtaille ja viattomille yksilöille käy huonosti.

Parhaiten genren hengen minusta havainnollistaa tämä True Bloodista tuttu pätkä:


Elokuvia ja tv-sarjoja:
The Beasts of the Southern Wild
Days of Heaven
Interview with the Vampire
Justified
Korpraali McB
True Blood
The Walking Dead
+ Lisää

Kirjallisuutta:
Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
Truman Capote: Kylmäverisesti
William Faulkner: Ääni ja Vimma
William Faulkner: Ruusu Emilylle
+ Lisää

Musiikkia:
Jamie N Commons: Lead Me Home
Johnny Cash: God's Gonna Cut You Down
Nick Cave & The Bad Seeds: Red Right Hand
Noah Gundersen: David
The Wright Brothers: Blood on My Name
+ Lisää

Posted in , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Genre-esittely: southern gothic

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.