Kolea Talo


KOLEA TALO
YLE Teemalla torstaisin klo 19.00
Ohjelman kotisivu

Jos Kotirintaman naiset, Neiti Marplet, Downtown Abbeyn toinen kausi ja muut pian alkavat sarjat (huom. Game of Thrones alkaa tänään!!) eivät riitä täyttämään pukudraamatyhjiöitä sydämissänne, älköös huoliko. Charles Dickensin klassikkoon perustuva traaginen ja täyttävä Bleak House eli Kolea talo nähdään toiveuusintana Teemalla alkaen tänään. Aiemmin sarja nähtiin lyhyempinä jaksoina ykkösellä, mutta nyt viktoriaanisesta Englannista saadaan nauttia tunnin mittaisina annoksina Teemalla.


Sarjan juoni pyörii Jarndyce ja Jarndyce -nimisen perintökiistan ympärillä. Kiista suurenmoisesta perinnöstä on pyörinyt nurkissa jo niin kauan ettei kukaan asianomaisista saa siitä enää mitään tolkkua. Asianajajat vaihtuvat ja tuomarit harmaantuvat eikä juttua ratkaista. Kerrotaan että kaikki juttua selvittävät ajavat itsensä lopulta hulluuteen. Viimeisimpänä juttuun sotketaan John Jarndycen nuoret sukulaiset Ada ja Richard sekä sydän-täynnä-kultaa-orpotyttö Esther Summerson. Englannin lakisysteemistä kertova tarina voi aluksi kuulostaa pölyiseltä ja puuduttavalta, mutta se on kaikkea paitsi sitä.

Sarjassa nähdään taitavia brittinäyttelijöitä tuttuun BBC-tapaan. Mukana ovat mm. kaunein-ikinä Gillian Anderson, pelottava Charles Dance (mukana myös Games of Thronessa), kumma Burn Gorman (joka nähdään seuraavassa Batmanissä, kappas vain) sekä ihana Carey Mulligan (Never Let Me Go, Drive, Shame, Great Gatsby... you name it.) Myös puvustus ja maisemat ovat nättejä. Laatua laidasta laitaan.


Uusinta osuu ihan sopivaan aikaan, sillä vuonna 2012 juhlitaan Charles Dickensin 200-vuotissyntymäpäiviä ja vieläpä 7. helmikuuta. Jos Dickens kiinnostaa niin nyt kannattaa suunnata Englannin maalle kipin kapin, sillä siellä järjestetään yhtä jos toista tapahtumaa yhden aikamme suurimmista kirjailijoista kunniaksi. Kolea talo oli ensimmäinen Dickens, jonka luin (kiitos loistavan tv-sarjan) ja yhä yksi suosikeistani. Mahtava kirja, suorastaan eeppinen. Suosittelen koleasti kaikille.


Jos tykkäät: Laatudraamasta, klassikoista, BBC-tuotannoista.

Posted in , , , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.