The Cove - Meren salaisuus


THE COVE
Meren salaisuus (2009) IMDB
Katsottavissa Yle Areenassa

Harmi etten huomannut dokumenttia ohjelmataulukosta niin olisin voinut raportoida siitä ajoissa tänne. Onneksi ohjelma kuitenkin sattui silmään eilen kanavasurffaillessa ja löytyyhän se vielä Yle Areenasta. Kannattaa katsoa, ehdottomasti. Itse välttelin dokumenttia nämä pari vuotta, tiesin että se olisi jotain ihan hirveää ja niinhän se olikin. Onneksi se tuli kuitenkin katsottua. Kiitos Yle.

Ala-asteella tykkäsin delfiineistä ihan älyttömästi. Keräsin delfiini-aiheisia tavaroita ja haaveilin delfiininkouluttajan ammatista. Taustalla mieleenpainuva reissu Kolmårdenin eläintarhaan ja delfinarioon. Tulihan sitä käytyä Särkänniemenkin delfinaariossa, ikään kuin pyhiinvaelluksella. Sitten ikäännyin pari vuotta, kuten tapana on, ja aloin nähdä asiat eri valossa. Kävi ilmi ettei delfiineillä olekaan mitkään mahtavat olot pikku altaissaan. Pienempänä tilannetta ei vaan osannut ajatella siltä kantilta. Nyt kaduttaa että joskus tuli palvottua noita laitoksia. Mutta ei epäilemättä kaduta yhtä paljon kuin Ric O'Barrya, entistä delfiininkouluttajaa, joka laittoi Cove-projektin alulle.


Nuoruudessaan O´Barry oli yksi planeetan kuuluisimmista delfiininkouluttajista. Hän koulutti mm. Kathy-delfiiniä, joka tunnetaan paremmin Flipperinä. Flipper tv-sarja aloitti varsinaisen delfinaatio-buumin. Yhtäkkiä kaikki halusivat nähdä temppuilevia ja hymysuisia merten asukkeja lähietäisyydeltä. Yhä nykyäänkin bisnes kannattaa, eikä vähiten siitä syystä että julkimotkin käyvät uimassa delfiinien kanssa. On se vaan niin söpöä. Sopii vain kysyä kuinka älykkäät eläimet, jotka luonnossa uivat yli 60km päivittäin, viihtyvät altaissaan kirkuvien ihmisten ympäröimänä. O´Barry havahtui, kun Kathy-delfiini kuoli murheellisella tavalla vankeudessa. Nykyään mies tekee kaikkensa delfiinien pyytämisen lopettamiseksi.


Japanissa pyydetään delfiinejä delfinaarioiden tarpeisiin, mutta ei siinä kaikki. Ric O´Barry sai selville, että Taijissa teurastetaan yli jääneet delfiinit mitä julmimmilla tavoilla. Hallitus haluaa tietysti pitää asian pimennossa. Pakoillessaan virkavaltaa O´Barry aloitti Ocean's Eleven-tyylisen mission teurastamisen lopettamiseksi. Hän kokosi yhteen alan huippuja ja onnistui piilottamaan kameroita lahteen, jossa teurastus tapahtuu. Lopputulos on dokumentissa.

Tänä aamuna katselin Särkänniemen kotisivuja ja yritin selvittää, mistä delfinaarion asukkaat ovat peräisin. Paikan päällä syntyneiden delfiinien tietojen lisäksi sivuilla ei kerrota, mistä muut delfiinit ovat tulleet. Kappas vaan. Sivuilla kerrotaan kuitenkin avuliaasti, kuinka delfinaario on mukana pyöriäisten suojelussa ja delfiinien tieteellisessä tutkimisessa. Varmasti onkin, en lähde sitä kieltämään tai epäilemään, mutta jos nyt vaan yritettäisiin vältellä delfinaarioita. Useiden delfinaarioiden asukkaiden kohdalla vapauttaminen on jo liian myöhäistä, mutta tärkeää on ettei uusia delfinaarioita enää perusteta. Mihinkään.

thecovemovie.com/
OPS.org

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.