George R.R. Martin: Valtaistuinpeli


VALTAISTUINPELI
( A Game of Thrones )
Kirjailija: George R.R. Martin
Ilmestymisvuosi: 1996
Suomentaja: Satu Hlinovsky


Talviloman kunniaksi tartuin tähän paksuhkoon opukseen, sillä siitä on pitkä aika kun viimeksi luin fantasiaa ja kaveri sattui suosittelemaan kyseistä kirjaa. Valtaistuinpeli on ensimmäinen osa palkintojakin voittaneesta Tulen ja jään laulu -sarjasta. Mahtipontisessa saagassa seurataan kuka mahtaakaan seuraavaksi istuutua Seitsemän valtakunnan rautavaltaistuimelle. Mukana ovat juonittelevat Lannisterit, hullun lohikäärmekuningas Targaryenin perilliset sekä tällä hetkellä vallan kahvassa oleva kuningas Robert. Pohjoisen Talvivaaran jäykkä ja yrmeä lordi Eddard Stark joutuu myös mukaan valtataisteluun, vastoin tahtoaan.

Ennen kuin pääsin kunnolla vauhtiin monta sivua kului hahmojen nimiä kiroillessa. Uusia hahmoja pukkaa minkä ehtii ja entisille annetaan kaiken kukkuraksi toinen toistaan epämääräisempiä lempinimiä. Eddardit, Nedit, Robit, Robertit ja Bradit menivät aluksi täysin sekaisin. Jouduin ottamaan takapakkia parikin kertaa pysyäkseni kärryillä siitä kuka nyt puhuu. Läpi koko lukukokemuksen manasin Georgea siitä että oli mennyt unohtamaan selkeyttävän hahmolistan, mutta siellähän se oli viimeisillä sivuilla. Kökkö vaan että huomasin sen vasta kun olin lukenut koko kirjan!

Muutamista puuduttavista fantasiakliseistä huolimatta nautin kirjasta. Odottamattomat juonikäänteet ja huumori pitivät otteessaan loppuun asti. Oikeastaan kukaan päähenkilöistä ei pahemmin iskenyt, mutta sivuhenkilöistä riitti valinnanvaraa. Naisista ainoastaan lordi Starkin vaimo Catelyn ja poikatyttö Arya olivat siedettäviä, loput joko hulluja tai mukana vain juonta kuljettamassa. Kaksilahkeisista Jon Nietoksen tarina ja kääpiö Tyrionin ironiset kommentit jäivät tuoreimpina mieleen. Seksikohtauksia heitellään väliin vähän miten sattuu enkä nyt lähde puimaan niiden viihdyttävyyttä. Taistelukohtauksia ei ole liikaa, mutta niiden laadusta en osaa sanoa, sillä en ikinä pysy mukana oli kyse sitten mistä tahansa kirjasta. Liittenä olleet kartat auttoivat hahmottamaan tilannetta edes hiukkasen. Miinuksena on pakko mainita lapsellinen kuvitus, jota alkuperäisessä versiossa ei taida edes olla(?). Kiitos tästä, Otava.

Kiinnostavinta antia olivat kohtaukset hyisessä Talvivaarassa ja synkällä Muurilla, joka erottaa valtakunnan alueesta, jossa uskomusten mukaan vilisevät vanhojen tarujen oliot. Näitä ei lähdetä kuvailemaan liikaa ( vielä ainakaan tässä osassa ) joten jännitys säilyy. Myös hurjasudet oli kivoja. Muuta yliluonnollista tarinassa ei juuri esiinny, mutta mielenkiintoinen juoni eteeni sujuvasti ilmankin.


Jos tykkäät: Valtavehkeilyt, laaja hahmogalleria, mahtipontisuus, mauttomat huora-vitsit.HBO: GAME OF THRONES
The Game Begins April 17
IMDB


Liekö syynä se, että ikävöin jo BBC:n Merliniä ja tulevaa Hobbit-elokuvaa, koska olen todella innoissani HBOn kirjasarjasta puuhamasta televisiosarjasta, joka lähtee pyörimään huhtikuussa. Kyseessä on siis HBO ( Sopranos, True Blood, Deadwood... ), joten laatua tuskin tulee puuttumaan. Tuskin seksiäkään. Pituutta sarjalla tulee olemaan 10 osaa. Ainakin trailereiden perusteella tästä voi muodostua jotakin hienoa. Winter is coming!


Mukana nähdään LOTR-elokuvista tuttu Sean Bean, mutta uusista naamoista kiehtovin näillä näkymin vaikuttaa olevan Nikolaj Coster-Waldau Jaime Lannisterina.


Puvustus ja lavastus lienevät nielleet muutaman sentin mutta eivät turhaan!

Posted in , , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.